Hyperión Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny a görög-római kultúráról

 

 

 
 

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara 5-ik éve hirdeti meg a Hyperión Országos Tanulmányi Versenyt a görög-római kultúráról középiskolai 9–12. évfolyamos csapatok, illetve 7–12. évfolyamos, iskolájukban latin nyelvet tanuló egyéni versenyzők számára.

A klasszikus ókori kultúra és történelem iránt érdeklődő kompetenciafejlesztő művelődéstörténeti versenyünket a tavalyihoz hasonlóan idén is a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjtemény Éós-programjával együtt gondozzuk Pannon Versenyjátékok néven.

A versenyen résztvevők olyan történelmi személyiségekkel és mitológiai alakokkal ismerkednek meg, akik példaképpé váltak, vagy akiket előszeretettel utánoztak, olyan történetekkel, amelyeket újra és újra feldolgoztak – az ókortól egészen napjainkig. A csapatverseny a diákok tudását, általános ismereteit, kreativitását, internetes tájékozódási és együttműködési képességeiket teszi próbára, az egyéni verseny mindezeken túl a latin nyelvet tanuló középiskolások fordítási készségét és a lefordított szöveghez kapcsolódó képek révén mitológiai ismereteiket.

A csapatverseny is és az egyéni verseny is két fordulóból áll. Az iskolai fordulóból továbbjutó versenyzők kerülnek az országos döntőbe, melyet Pécsen rendezünk meg.


1.     Csapatversenyek:  1.1.   HyperQuest

2.    Egyéni versenyek: 2.1.   Aenigmata Latina minores

 

Versenynaptár

Jelentkezési határidő

2019. november 22.

Első (iskolai) forduló

2019. november 29.

Első forduló eredményhirdetés

2020. január 10.

Országos döntő (Pécs)

2020. február 29.

Eredményhirdetés

2020. március 23.

Díjátadó ünnep (Budapest)

2020. május (pontosítás később)

 

További részletek: klf.btk.pte.hu/hu/hirek/hyperion_verseny